Yabancılar Hukukuyla İlgili Sorular

Elinizdeki kılavuz, yabancılar hukukuyla ilgili olarak sürekli tekrarlanan sorulara cevap
vermektedir. Vize soruları, oturum unvanı, çalışma izni, vatandaşlığa kabul
vs. gibi spesifik sorular için Freiburg'da Freiburg şehrinin kamu düzeni müdürlüğünün yabancılar ve vatandaşlık departmanı sorumludur (bkz. 8. sayfa).
 
İlk başvuru noktası olarak sorularınıza cevap alabileceğiniz ya da bir randevu alabileceğiniz
bir servis masası kurulmuştur.

Kamusaş Nizam Dairesi (Amt für öffentliche Ordnung)

Vatandaşlık ve Yabancılar Dairesi
(Staatsangehörigkeits- und Ausländerbehörde)

Berliner Allee 1 , 79114 Freiburg
0761/ 201-6495

Terminvereinbarung und allgemeine Auskünfte:

Service-Telefon: 0761 / 201-6470

Öffnungszeiten des Service-Schalters und Erreichbarkeit des Service-Telefons

Mo 7.30-12.30 Uhr
Di 7.30-12.30 Uhr
Mi 7.30-17.30 Uhr
Do 7.30-16 Uhr
Fr 7.30-12.30 Uhr

Randevu/genel bilgiler
0761/ 201-49 32
lun, mar, gio, ven 8–12;
mer 13.30–17

Randevu değişikliği
0761/ 201-49 35


İnternette "yabancılar hukuku" konusunda aşağıdaki sitelerden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz:



İlk Adimlar

Ülkeye Giriş ve Kalış

AB (Avrupa Birliği), AEB (Avrupa Ekonomik Bölgesi), Avustralya, İsrail, Japonya, Kanada, Yeni Zelanda, Kore Cumhuriyeti, İsviçre ya da ABD vatandaşlığına sahip olmayan her yabancı,
Federal Almanya topraklarında üç aydan uzun bir süre kalmak ya da çalışmak isteyen her yabancı, bir giriş vizesi almak zorundadır.

Aynı kural, Oturum Kanunu 17. maddesi 2. fıkrasında anılan faaliyetler hariç bir iş yapmak istemeyen Andorra, Honduras, Meksika ve San Marino vatandaşları için de geçerlidir. AB ülkeleri Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Almanya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Avusturya, Polonya, Portekiz, Romanya, İsveç, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Büyük Britanya ve Kıbrıs'tır. Avrupa Ekonomik Bölgesi'ne (EWR), AB ülkelerinin yanında İzlanda, Norveç ve Lihtenştayn da dahildir.
 
Şu anda Hırvatistan vatandaşları için henüz serbest dolaşımla ilgili belli kısıtlamalar geçerlidir. Somut olarak bunun anlamı, Hırvatistan vatandaşlarının prensip olarak, 1 Temmuz 2013'ten itibaren, şimdilik 30 Haziran 2015'e kadar Almanya'da işe alınabilmek için işe başlamadan önce, yurt dışı ve meslek aracılığı merkezinde (ZAV) başvuracakları bir AB çalışma izni almak zorundadır.

Bu giriş vizesinin verilmesinden, Almanya'nın ilgili ülkede bulunan yurt dışı temsilcilikleri sorumludur. Federal Almanya'ya giriş nedenleri Almanya'nın dış temsilciliği tarafından kontrol edilir. Ancak bu ön kontrolden ve vize verildikten sonra Federal Almanya'ya girilebilmektedir. İnternette şu adresten ayrıntılı bilgi alabilirsiniz:
 
www.auswaertiges-amt.de


Schengen Anlaşmasının Üçüncü Ülke Vatandaşları Açısından Avantajları Nelerdir?

26 Mart 1995 tarihinden beri, geçerli bir oturum unvanı ve geçerli bir pasaportla bir Schengen ülkesinde (Almanya, Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Avusturya, Polonya, Portekiz, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan) bulunan üçüncü ülke vatandaşları (Avrupa Birliği dışındaki ülkelerin vatandaşları), vizesiz olarak diğer Schengen devletlerine seyahat edebiliyor ve her yarı yılda 90 güne kadar turistik amaçlarla burada kalabiliyor. Yasal olarak Schengen devletlerinin sınırlarına giren, Schengen vizesine sahip kişiler, vizenin geçerli olduğu süre boyunca tüm Schengen devletlerinin sınırları içinde hareket edebilirler. AB üyesi ülkeler Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan Schengen  müktesebatını şimdiye kadar yalnızca kısmen uygulamaktadır. Bu üç ülke tarafından hedeflenen, Schengen müktesebatını tam uygulanmasına kadar iç sınırlar içerisinde kimlik kontrolleri şimdilik



Devam edecek.

Oturum Unvanı Benim Oturum Statüm Nedir?

Tüm ülkelerin vatandaşları, Almanya'da ikamet etmek ve/veya çalışabilmek için bir oturum unvanına sahip olmak zorundadır.

Federal Almanya topraklarında yasal bir ikamet için aşağıdaki oturum unvanları bulunmaktadır:

  • Vize
  • Oturum İzni
  • Yerleşim İzni

Uzun süreli bir ikamet için bir vizesine, prensipte salt ziyaretçi vizesinde olduğu gibi, yabancının kendi ülkesinde bulunan Almanya'nın yurt dışı temsilciliğinden başvurulmaktadır. Bu, Avrupa Birliği, Avustralya, İsrail, Japonya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Yeni Zelanda ve Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları için geçerli değildir, çünkü bu kişiler Almanya topraklarında başvuruda bulunabilmektedir. Sınırlı bir ikamet izni, kanunda belirtilen ikamet amacıyla verilir. Ulusal bir vizeyle giriş yapıldıktan sonra, başvuru üzerine, belli bir yasal ikamet amacı için sınırlı bir ikamet izni verilir. Başta sınırlı bir oturum unvanı verildiyse, genelde belli süreler dolduktan sonra sınırsız bir yerleşim izni verilmesi mümkündür. Örneğin bir yabancı beş yıldır oturum iznine sahipse ve başka şartlar (örneğin geçimin sağlanması, sabıka olmaması, yeterli Almanca bilgisi, sınır dışı sebebi bulunmaması) yerine getirilmişse,yerleşim izni verilmektedir. Yerleşim izni zaman ve mekan olarak sınırlıdır ve gelir getiren bir iş yapılmasına izin verir (maaşlı ya da serbest çalışma). Özel bir ölçüde sınır dışı edilmeye karşı koruma sağlar.

Bir oturum izni başvurusu yapılırken sunulması gereken belgeler:

  • Kendi ülkesinin kimliği/pasaportu
  • Güncel fotoğraf (biyometrik)
  • Son üç ayın geçerli maaş bordrosu
  • Yeterli sağlık sigortası korumasına dair belge
  • Kira sözleşmesi ya da konut mülkiyetinde satış sözleşmesi/tapu kaydı
  • Beş yıllık emeklilik sigortası priminin ödendiğine dair belge (oturum izni için)
  • Aile birleşiminde eşle bir ön görüşme ve bir testle Almanca bilgisine dair bir belge gerekir.

Pasaportun Kaybedilmesi Oturum Hakkının da Kaybedilmesi mi Demektir?

Geçerli bir pasaportun olmaması otomatik olarak oturum unvanının kaybedilmesine neden olmaz. Ancak yabancılar gelecekte de kendi ülkelerinin geçerli bir pasaportuna ya da bir pasaport ikame belgesine sahip olmakla yükümlüdür. Pasaportun/kimliğin süresinin uzatılması için yetkili konsolosluğa başvurulmalıdır. Bir pasaport ikame belgesine sahip olan kişiler yetkili yabancılar dairesine başvurur.


Elektronik Oturum Unvanı (eAT) Nedir ?

Elektronik oturum unvanı (eAT), pratik kredi kartı formatında, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerin vatandaşlarına (üçüncü devlet vatandaşlarına) 1 Eylül 2011'den itibaren verilen bağımsız bir belgedir. eAT'nin yürürlüğe girmesiyle, şimdiye kadar geçerli olar oturum unvanı (yapışkan etiket),
oturum ve süresiz oturum kartı ve kağıt şeklindeki kimlik ikamesi ortadan kalkmaktadır. Temassız bir çipe, kişisel bilgilerin yanında dijital bir fotoğraf ve
iki parmak izi kayıtlıdır. Alman vatandaşlarının yeni kimliklerinde olduğu gibi eAT de yabancı yurttaşlara resmi makamlarla ve idarelerle
çevrim içi iletişim kurma olanağı verilmektedir. eAT, bankacılık işlemlerinin, örneğin internette ya da satış otomatlarında kolay ve hızla yapılmasını sağlayan bir çevrim içi kimlik ibrazı fonksiyonu içermektedir. eAT, dijital belgelerin hukuki bağlayıcılığı olacak şekilde imzalanması için geçerli bir elektronik imzanın kullanılması için hazırlandı. Çevrim içi kimlik ibrazı fonksiyonlarının kullanımı (elektronik kimlik ibrazı ve elektronik imza fonksiyonu) gönüllüdür ve istek üzerine açılabilir ya da kapatılabilir. Tüm AB üye ülkeleri eAT'nin yürürlüğe sokulması konusunda yükümlü tutulmuştur. Bunun dayanağı, 1030/2002 ve 380/2008 sayılı AB yönetmeliğidir. Burada hedef, Avrupa Birliği oturum unvanlarını tutarlı hale getirmek ve biyometrik veriler kullanarak belge sahibi ile belge arasındaki bağı artırmak ve kötü niyetli kullanımdan korumaktır.

Açıklama:

Pasaportlarda ve pasaport ikame belgelerinde şimdiye kadar bulunan oturum unvanları geçerliliğini en geç 31.08.2021 tarihine kadar koruyacaktır. Yabancılar dairelerinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.


Öğretmen olarak öğrencilerimle birlikte yurt dışında bir sınıf gezisi düzenlemek istiyorum, nelere dikkat etmem lazım?

Almanya'da ikamet eden ve Alman vatandaşı olmayan çocukların genelde AB dışındaki ülkelere seyahat edebilmek için vize alması gerekir. Burada Schengen devletleri için özel düzenlemeler geçerlidir. Hangi çocuğun ne zaman hangi ülke için vizeye ihtiyacı olduğu, geç kalınmadan ilgili ülkenin temsilciliğinden ya da yerel yabancılar dairesinden öğrenilmelidir.



Vatandaşlık ve Vatandaşlığa Kabul

Çocuklar için Alman Vatandaşlığı

Bir çocuk Almanya'da doğduğunda otomatik olarak Alman vatandaşı olur mu?

ebeveynleri yabancı olan bir çocuk Almanya'da doğduğunda, ebeveynlerden biri

  • sekiz yıldır yasal olarak Almanya'da ikamet
    ediyorsa ve
  • sınırsız bir oturum hakkına sahipse (örneğin yerleşim izni, AB vatandaşlarının serbest dolaşım hakkı) ya da
  • İsviçre vatandaşı ya da böyle bir kişinin aile üyesi olarak Avrupa Topluluğu ve İsviçre Konfederasyonu arasında 21.06.1999 tarihinde imzalanan serbest dolaşım anlaşma uyarınca serbest dolaşım hakkına sahipse, Alman vatandaşı olur.

Alman vatandaşı olunduğu, nüfus müdürlüğü tarafından belirlenir. Çocuk 18 yaşına kadar Alman vatandaşlığına ve aynı zamanda ebeveynlerinin yabancı vatandaşlığına sahip olabilir. Daha sonra Alman vatandaşlığını mı, yoksa yabancı vatandaşlığı mı istediğine karar vermek zorundadır (opsiyon yükümlülüğü).

Alman vatandaşlığını seçerse, yabancı ülke vatandaşlığından en geç 23 yaşını doldurana kadar vazgeçmek
zorundadır. Çocuk reşit olduğunda, yetkili makamdan yazılı olarak bir vatandaşlığı seçmek zorunda olduğu
konusunda uyarılır ve işlemle ilgili bilgi verilir.

Açıklama:

Almanya'da büyüyen çocuklar için opsiyon yükümlülüğünün gelecekte
ortadan kalkması planlanıyor. Yakın zamanda kanunun değişmesi beklenebilir.


23 yaşını doldurduktan sonra da iki vatandaşlığı muhafaza etme olanağı var mı?

Bu olanak istisnai olarak, yabancı ülke vatandaşlığından vazgeçilmesi mümkün değilse ya da son derece zor şartlarda vazgeçilmesi mümkünse ya da Avrupa Birliği ve İsviçre vatandaşlığında söz konusudur. Bu durumlarda 21. yaşına kadar vatandaşlık makamına uygun bir başvurunun yapılması gerekir. (bkz. üstte opsiyon yükümlülüğü)


Alman vatandaşlığını doğum yoluyla almayan çocuklar vatandaşlığa kabul edilebilir mi?

Evet, genel vatandaşlığa kabul şartlarını yerine getirdiklerinde (bkz. altta). Çocuklar 16 yaşından itibaren bir vatandaşlığa kabul başvurusunda bulunabilirler. Bundan önce prensipte ebeveynleriyle birlikte vatandaşlığa kabul edilebilirler. Vatandaşlığa kabulün ebeveynler olmadan da mümkün olup olmadığı, çeşitli faktörlere bağlıdır ve her bir vakada vatandaşlığa kabul makamıyla görüşülmelidir.


Vatandaşlığa Kabul

Hangi şartların yerine getirilmesi gerekiyor?

Bir vatandaşlığa kabul hakkı, aşağıdaki şartlar yerine geldiyse söz konusu olur:

  • Süresiz bir oturum hakkına (örneğin yerleşim izni, AB vatandaşlarının serbest dolaşım hakkı) ya da oturum iznine sahip olmak. Bununla birlikte Oturum Kanunu'nun 16. 17., 20., 22. ve 23. maddeleri, 1, 23a, 24 ve 25. fıkrası 3.-5. fıkrası uyarınca bir oturum izninin yanı sıra geçici ikamet belgesi yeterli değildir.
  • 8 yıl yasal ve olağan olarak Almanya'da ikamet etmek  (uyum kursunun başarıyla tamamlanması durumunda 7 yıl). Örneğin başarısız olan iltica işlemleri ya da tahammülle geçen süreler bu süreden düşülemez.
  • Sabıkalı olmamak (düşük önemdeki yargılamalar hariç)
  • SGB II ya da SGB XII, örneğin işsizlik parası II, sosyal yardım almamak (alınan yardımın kişiden kaynaklanmaması, örneğin çalışamazlık durumu, yaşlılar, yalnız ebeveynler ya da henüz okula giden, staj gören ya da üniversiteye giden gençler istisnadır)
  • Yeterli sağlık sigortasının ve yaşlılık tasarrufunun olması (genelde emeklilik sigortasında 60 ay zorunlu sigorta)
  • Yeterli Almanca bilgisi (en az B1 seviyesinde)
  • Freiburg Halk Eğitim Merkezi'nin vatandaşlığa kabul testini geçmek ya da Almanya'da alının okul diplomasının belgelenmesi
  • Almanya'daki kanun ve toplum düzeninin ve yaşam koşullarının bilinmesi
  • Federal Almanya Cumhuriyeti'nin serbest, demokratik anayasasının kabul edilmesi
  • Anayasa düşmanı çalışmalar yapmamak
  • Daha önceki ülke vatandaşlığından vazgeçmek (yabancı ülke vatandaşlığından vazgeçilmesi mümkün değilse ya da son derece zor şartlarda vazgeçilmesi mümkünse ya da Avrupa Birliği ve İsviçre vatandaşlığı istisnadır) Bunun yanında Alman vatandaşlarının eşleri, iltica hakkı olanlar ve henüz 8 yıllık oturuma sahip olmayan bazı başka kişiler için özel şartlar geçerlidir.

Vatandaşlığa kabul işlemi nasıl yürüyor?

Vatandaşlığa kabul başvurusu 16 yaşından itibaren yapılabilir ve randevu alındıktan sonra yetkili yabancılar dairesine teslim edilmelidir. Servis veznesinden ya da internetten, hangi belgelerin gerekli olduğunu ve işlemin nasıl yürüdüğünü de öğrenebilirsiniz. Vatandaşlığa kabul ücreti şu anda kişi başı 255 €, ebeveynleriyle birlikte vatandaşlığa kabul ediliyorsa, reşit olmayan bir çocuk için 51 €'dur. Diğer bilgileriwww.einbuergerung.de ya da www.freiburg.de/auslaenderbehoerde


Yabancılar hukukuyla ilgili konularda Freiburg'da nereye başvurabilirim?


Kamusaş Nizam Dairesi (Amt für öffentliche Ordnung)

Vatandaşlık ve Yabancılar Dairesi
(Staatsangehörigkeits- und Ausländerbehörde)

Berliner Allee 1 , 79114 Freiburg
0761/ 201-6495

Terminvereinbarung und allgemeine Auskünfte:

Service-Telefon: 0761 / 201-6470

Öffnungszeiten des Service-Schalters und Erreichbarkeit des Service-Telefons

Mo 7.30-12.30 Uhr
Di 7.30-12.30 Uhr
Mi 7.30-17.30 Uhr
Do 7.30-16 Uhr
Fr 7.30-12.30 Uhr

Randevu/genel bilgiler
0761/ 201-49 32
lun, mar, gio, ven 8–12;
mer 13.30–17

Randevu değişikliği
0761/ 201-49 35


Efsane

Adres

Görevli

Telefon

Fax

Görüşme saatleri

Çalışma saatleri

İnternet

Diller


Redaksiyon ve iletişim

Amt für Migration und Integration
Abteilung 2 - Integration
Berliner Allee 1
79114 Freiburg
migration@stadt.freiburg.de
Fax: 0761 / 201-6493

Herr Arne Scholz
Tel. 0761/ 201- 6343arne.scholz@stadt.freiburg.de